Undercover bij de VVD

Zoals bij vrijwel alle SP’ers het geval zal zijn heb ik niks met de VVD. Een vervelende partij met vervelende vrije marktfundamentalisten, vervelende balletjes en heel vervelende ideeen over waar de samenleving heen moet gaan. Het liberalisme is absoluut niet te vermengen met het socialisme. Sociaal-liberaal vind ik een contradictie. Liberaal staat voor mij voor asociaal. Op de VVD zal ik dan ook nooit stemmen.

Toen ik vorige week op tv hoorde dat de VVD partijraad zou houden in Gorinchem ging ik meteen op onderzoek uit. Wie? Wat? Waar? In de Evenementenhal natuurlijk en veel partijprominenten zouden acte de presence geven. Snel dingen bedacht over mooie acties tegen de kille, rechtse winter die voor de deur staat. Borden met actie-spreuken tegen het kapitalisme, dat geld gehaald moet worden waar het is en dat ik nee tegen de (P)VVD zeg. Uiteindelijk ergens diep in de nacht van vrijdag op zaterdag in slaap gevallen met de gedachte ‘ik zie morgen wel’.

Laat in de ochtend wakker geworden en na wat koffie op pad gegaan. De Evenementenhal is vijf minuten lopen van mijn huis, en zodoende was ik er binnen no-time. Wat opviel waren de dikke bolides, taxi’s en benzineslurpende pooierbakken. De witte Prius die er stond viel erg uit de smaak. Maar verder? Op een groot spandoek dat de VVD voor vrijheid (huh?) en democratie staat na, niks. Daar stond ik dan, met een anti-Wilders sticker op m’n jas. Voor de gein maar een blocnote gepakt en me voorgedaan als journalist (wat als toekomstig student Journalistiek ook wel enigszins klopt, maar dat terzijde).

Na een uurtje gewacht te hebben werd ik binnen gelaten door een vriendelijke mevrouw van de Evenementenhal. Kopje koffie, standaard Sligro-koekje en dan maar wachten. Af en toe een dikke VVD-pad voorbij zien waggelen in de meest absurde kledij (soort van pyjamabroek met schapen erop, not my cup of tea zal ik maar zeggen), en regelmatig mensen, waarvan ik de koppen van tv kende, gezien. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar ik was er voor Mark Rutte. De Ton Eliassen van deze wereld kunnen me gestolen worden (de Mark Rutte’s ook, maar die is als aankomend premier nou eenmaal interessanter om kort te interviewen).

Rond half twee is er ineens veel beweging. Oud-ministers en bekende koppen van tv lopen in rap tempo voorbij, en plots staat voormalig informateur Uri Rosenthal voor m’n neus. Dat hij me kent. Uitgelegd dat dat me erg onwaarschijnlijk leek en even wat korte vragen gesteld die op een ‘CDA-achtige’ manier beantwoord werden. Om de vraag heendraaien is dat. Nog even wat gepraat en toen weer gaan zitten. Wachten. Tot twee uur, aldus die vriendelijke mevrouw van de Evenementenhal.

Dat ik ooit nog eens blij zou worden van een VVD’er had ik niet verwacht. Een vrouw wist me echter wel blij te maken, door te zeggen dat ze het heel ‘enig’ vond dat ik kwam kijken en gerust door mocht lopen. Gedaan, en na wat gangen en trappen kwam ik in een grote congreszaal, waar nog wat mensen aan het naborrelen waren. Dat doen VVD’ers. Aan de whisky om kwart voor twee.

Niks te zien. Een kleine deceptie was het wel. Zit ik daar uren te wachten, is Uri Rosenthal de enige die ik spreek die enigszins wat betekent heeft. Ik loop terug, en terwijl ik naar foto’s die aan de wand hangen kijk zie ik een deur open staan. Een reflectie van een bekende kop. Mark Rutte. Snel aangeklopt dus, dat ik van CODE ROOD ben en dat dat een heel aardig blaadje van de SP-jongeren is. Dat ik even wat wilde vragen over de studiefinanciering. En dat ik dan vanwege m’n leeftijd niet mag stemmen, maar dat ik me als toekomstig Emile Roemer stemmer niet in Rutte’s plannen kan vinden, zoals Rutte in de media stelde. Aardig gesprek gehad. Hij vroeg of ik nog politieke ambities had. ‘Ja, minister-president lijkt me wel grappig’. Hij lachen. ‘Erg geestig dat er iemand van de SP komt kijken’. Ach, je moet toch wat op zaterdagmiddag. Ondanks dit leuke gesprek zijn mijn ideeen over de VVD en Mark Rutte niet veranderd. Leuk hoor, zo’n gezellig praatje. Maar het gaat om je ideeen en plannen. Met zo’n asociaal regeerakkoord zal Rutte nooit mijn premier worden.

Advertenties

3 Responses to Undercover bij de VVD

 1. Ben benieuwd naar jouw artikel in de Code ROOD

 2. Vincent says:

  Toen ik het beginstuk las, was mijn reactie om kritiek te brengen op dit stuk. Echter toen ik verder begon te lezen, heb ik gemerkt met hoeveel humor jij schrijft.
  Vooral de laatste zin vind ik echt geweldig, je begint eerst een sympathie voor de VVD op te bouwen om deze vervolgens volledig de das om te doen.
  Naar mijn mening reageer je wel asociaal (lees niet-SP-links-achtig) door neerbuigend ‘sligro-koekje’ te gebruiken, van een SP’er verwacht ik op z’n minst dat hij niet zeurt als hem minder als klasse-A wordt aangeboden. Nu snap ik ook wel dat je in de toko van een Nederlandse miljonair iets ‘beters’ verwacht.

  Verder is dankzij je subjectieve blik, dit een geweldig stuk geworden!

 3. Er staat ons nog veel meer dictatuur te wachten als we dat toelaten. Kenmerken van een dictatuur 1 persoon of groep die de macht in handen heeft. Aan die voorwaarde is al (vrjwel geheel) voldaan. Zijn 2 handlangers zorgen ervoor dat de democrate systematisch de nek omgedraait word. De komende periode zullen we een voorstel in de kamer zien dat er 50 kamerleden worden ontslagen, hetgeen betekent dat degenen die nu de macht hebben steviger in het zadel komen dan ze nu al zitten. Nieuwe partijen en daarmee nieuwe ideeen worden uitgesloten door een hogere kiesdeler.
  Dat is het democratische gedeelte van onze dictatuur (in wording), Voor het economische deel leven we al jaren in een dictatuur als gevolg van respectloos graaien, teveel bonussen bij bedrijven die het niet kunnen betalen en waarvoor de arbeider de prijs van ontslag betaalt; de (door beloofde bonussen) te hoge hypotheken te verstrekken, en een falend AFM en DNB beleid zijn mede oorzaak het vergroten van de macht van de rechtse arrogante politiek/ werkgevers, topmanagers enz die nu ook nog eens laat zien dat ze niet rekenen kunnen en ook nog eens laten zien dat ze totaal geen economisch inzicht hebben en geen enkel maatschappelijk betrokkenheid om te zien wat er aan de onderkant gebeurt geen idee hoeveel armoe er heerst in NL.
  We zijn toe aan meer inzicht in de politiek maar die zullen we nooit krijgen van de #PVC dictators.
  We zullen dat moeten afdwingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: