Tea Party heeft banden met EDL

De extreem-rechtse English Defence League (EDL), die 30 october een betoging vóór Wilders zal houden in Amsterdam, heeft banden met de conservatieve Tea Party-beweging in Amerika. Ook de Amerikaanse blogster Pamela Geller heeft banden met de EDL. Zij is in principe de brug tussen de twee organisaties. Niet geheel onbelangrijk: Geller is een goede vriendin van Geert Wilders.

“I share the EDL’s goals… We need to encourage rational, reasonable groups that oppose the Islamisation of the west“.

Bovenstaande schreef Geller een tijd geleden op haar blog. De EDL is een extreem-rechtse beweging. Meerdere leden zijn lid (geweest) van nazistische groepen als Combat 18. 18 staat voor AH, oftewel Adolf Hitler. Op 30 oktober zal de groep in Amsterdam als steunbetuiging voor Geert Wilders een betoging houden. Lokale antifascisten hebben al een (terechte) tegenactie aangekondigd.

Opvallend is de invloed die Pamela Geller lijkt te hebben binnen de Amerikaanse Tea Party. Dat is een ultra-conservatieve groep Amerikanen. Obama is een ´moslim` maar bovenal een ´socialist` (yeah right). Ze zijn vóór wapens (Guns Save Lives is hun slogan) en tegen abortus. Leden van de beweging zijn actief binnen de Republikeinse Partij en dreigen (gevestigde) Democratische afgevaardigden bij de tussentijdse verkiezingen begin november uit het Congres te schoppen. Kandidaten van de Tea Party zijn vaak onervaren en hebben weinig politieke kennis. Binnen de Republikeinen is dan ook niet iedereen blij met deze beweging, ook omdat al meerdere gevestigde Republikeinen in voorverkiezingen verloren hebben van Tea Party-mensen.

Volgens Devin Burghart, vice-president van het in Kansas gevestigde Institute for Research & Education on Human Rights, is Geller dé brug tussen de EDL en de Tea Party.

“Geller is acting as the bridge between the EDL and the Tea Party. She plays an important role in bringing Islamophobia into the Tea Party. Her stature has increased substantially inside the Tea Party ranks after the Ground Zero mosque controversy. She has gained a lot of credibility with that stuff.”

Uit onderzoek blijkt dat de EDL contacten heeft met anti-Jihadgroepen en activisten binnen de Tea Party. Rabbi Nachum Shifren, een graag geziene gast op Tea Party-bijeenkomsten, zal binnenkort op een EDL-bijeenkomst praten over de Sharia.

De banden tussen de Tea Party en de EDL lijken vooralsnog alleen te bestaan uit individuen die informatie uitwisselen. Niet echt heel schokkend dus, ware het niet dat de EDL nooit afstand heeft genomen van het nazisme en zelfs redelijk sympathiseert met het gedachtegoed. Met zo´n groep zou geen enkele Nederlandse politicus contacten moeten of willen onderhouden. Hoewel Wilders afstand heeft genomen van de betoging van 30 oktober, blijft het opvallend dat Geller (zij haalde Wilders naar NYC op 9/11) zulke banden onderhoud met deze radicale groep. Misschien moet Wilders ook maar afstand doen van deze vrouw, volgens wie Hitler zijn gedachtegoed baseerde op de Koran.

(foto: EDL-aanhanger toont de Hitlergroet)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: