Het verhaal van Bromsgrove Rovers FC

‘Voetbal, verziek het niet’. Ooit hing er een dundoek in het uitvak van die vermaledijde Arena. We schrijven een van die jaren, waarin er geen Feyenoorders aanwezig mochten zijn bij De Klassieker. Die zouden het voetbal immers verzieken. Kapot maken. Slopen. Letterlijk. En figuurlijk.

Zei men, althans. Op televisie. En op het stadhuis. En in de bestuurskamert. Niets is evenwel minder waar. Daar, op dat stadhuis en in die bestuurskamert, dáár wordt het voetbal verziekt. Door mannetjes met geld. En regels. En macht. Om de politie weer eens en masse op je af te sturen. En om je spelers op gele kicksen en roze tenues het veld op te dirigeren. Dat soort mannetjes, díe verzieken het voetbal. Letterlijk.

Het verhaal van Bromsgrove Rovers FC bevestigt dat maar weer eens. Bromsgrove Rovers, je kent ze niet? In 1993 werden ze tweede in de Conference en liepen ze daardoor op een haar na promotie naar de League mis. Oh, die. De Bromsgrove Rovers van die le-gen-da-rische wedstrijd in de FA Cup van 1993-1994, toen het hele dorp uitliep om haar lokale helden te zien spelen tegen Barnsley. Juist, die.

Enfin, om een lang verhaal kort te maken… 0ok bij de Bromsgrove Rovers FC kwam er een rijk mannetje aan de macht, dat het allemaal dacht te weten. Het bekende verhaal volgde: clubcultuur kwijt, boze supporters en, jawel, uiteindelijk heel de club kapot. Zéér letterlijk in dit geval. Anno 2010 heeft de club immers geen spelers meer, de gestoorde zakenman annex voorzitter razend achterlatend.

Het gevolg liet zich raden: De door de supporters zelf opgerichte club, heel origineel Bromsgrove Sporting FC genaamd, mocht van de gemeente immers direct in hét stadion van de Rovers gaan spelen, de ook al zo le-gen-da-rische Victoria Ground. Herbert, de baas van de Rovers, zo mogelijk nog bozer uiteraard. Het mannetje liet het niet op zich zitten, verwijderde de doelen en bespoot het gras met gif. Interessante fotorepo hierrrrrrrr.

Het verhaal van Bromsgrove dus. Eens te meer een bewijs, dat voetbal toch vooral verziekt wordt, door de mannetjes met geld. En macht. Niet door supporters. Die houden slechts de clubs en hun schitterende tradities in stand. En dat moet vooral zo blijven.

Ook in 2011…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: