Vrijdenkers

Het was een bizarre week. Op meerdere vlakken. In het anders o-zo vredige brak vrijdagavond een massale vechtpartij uit. Een politiepaard liep van schrik het water in. Het weer was goed. Te heet voor een roodharige als ik, maar voor de grote massa was het prima toeven, heb ik me laten vertellen. In Libie vielen ondertussen de bommen en kwamen (opnieuw) vele burgers om. In Syrie werden massabetogingen hard uit een geslagen door ordetroepen. Vrijheid is duur.

Het was een week van uiterste verbazing. Verbazing om de PVV, once again. Om met Pownews’ Dominique Weesie te spreken: Het was met het weekje weer wel. Zo stelde PVV-Kamerlid Joram van Klaveren (die leraar die zichzelf met pistool op Hyves zette) op dinsdag voor om asielzoekers die uitgezet worden tijdens hun uitzet een kap over het hoofd te doen en vast te binden. Want dan kunnen ze zich niet verzetten. Van Klaveren gaat voorbij aan het feit dat deze mensen veelal teruggestuurd worden naar brandhaarden. Maar dat zal de PVV wel niet boeien. Roepen dat je dat buitenlanders vast gaat binden scoort immers bij Telegraaflezers.

Op woensdag liep PVV-raadslid Arnoud van Doorn tijdens een debat in een Haagse raadscommissie weg. Boos. Hij had kritiek gekregen van andere raadsleden. En daar houden PVV’ers niet van, kritiek. Van Doorn was gewezen op zijn hypocrisie. Eerder hadden hij en zijn fractie in de raad ingestemd met het plan van minister Opstelten om agenten anders te verdelen. Den Haag zou daardoor minder agenten krijgen. Prima, vond de PVV, de zelfbenoemde partij van de veiligheid. Toen Van Doorn tijdens een debat burgemeester Van Aartsen aanviel op toenemende criminaliteit werd hij op zijn hypocrisie gewezen. En toen liep hij weg. Zo rollen PVV’ers.

Op donderdag zou columnist en journalist Thomas von der Dunk een lezing houden in het provinciehuis van Noord-Holland. In die lezing zou hij felle kritiek gaan uiten op de PVV en vergelijkingen maken met de Tweede Wereldoorlog (de lezing is hier te lezen). De PVV sprak ten monde van fractievoorzitter in de Staten Hero Brinkman schande. Von der Dunk was een ‘antisemiet’. De lezing werd afgelast. De PVV tegen de schenen schoppen, dat mag niet, in dat vrije Nederland.

Tot mijn grote verbazing verdedigde Femke Halsema, ooit verkozen tot ‘Liberaal van het Jaar’, het afgelasten van de lezing. Waar twee vechten hebben twee schuld, de lezing kreeg te veel aandacht, en de ‘godwin’ van Von der Dunk was ongepast. Het was wel goed, eigenlijk, om die lezing niet te geven. Mijn mond viel open van verbazing.

Tuurlijk, vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog zijn goedkoop, hoe kloppend ze helaas vaak ook zijn. En tuurlijk, die Thomas von der Dunk ziet er gek uit en heeft een gekke stem. Maar een lezing verbieden vanwege kritiek op een politieke partij? Dat deden we toch niet in Nederland? We hadden toch afgesproken om vrije meningsuiting te beschermen? Om vrij te denken? Om vrij te zijn? Toch?

Nou, niet dus. Wilders heeft gelijk wanneer hij stelt dat Nederland Nederland niet meer is. We zijn een intolerant land. Geert Wilders mag de Islam de inspiratie van Hitler noemen en de Koran een ‘fascistisch’ boek, maar oh wee als een journalist de PVV in een historische context plaatst. Dan is het land te klein.

Plaats een reactie